Zaštita na radnom mestu je ključni aspekt koji svaki zaposleni treba uzeti u obzir, bez obzira na vrstu posla koju obavlja.

Dobro planiranje, preventivne mere i razumevanje potencijalnih rizika mogu značajno smanjiti verovatnoću povreda ili zdravstvenih problema.

1.  Prvi korak ka zaštiti na radnom mestu je temeljno upoznavanje sa svim aspektima radnog prostora. To uključuje razumevanje gde se nalaze hitni izlazi, prva pomoć, kao i upoznavanje sa svim potencijalno opasnim materijalima ili situacijama sa kojima biste mogli doći u kontakt.

2. Nositi odgovarajuću zaštitnu opremu je od suštinskog značaja. U zavisnosti od posla, to može uključivati zaštitne naočare, kacige, rukavice, zaštitnu obuću ili specijalizovanu odeću. Uverite se da je oprema dobro održavana i pravilno korišćena.

3. Sprovođenje redovnih bezbednosnih inspekcija i procena rizika pomaže u identifikaciji i adresiranju potencijalnih problema pre nego što dovedu do ozbiljnih incidenta. Ove provere treba obavljati stručna lica i na osnovu njih se preduzimaju korektivne radnje.